Jan 21, 2019

Speech 50-jarig...

Jan Werts, 22 juni 2013 speech voor de feestgangers
b.g.v. zijn 50-jarig journalistenjubileum.

You can order this book at 22 euro postage included via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Dit boek is verkrijgbaar voor 22 euro inclusief verzendkosten via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Dank je wel lieve kinderen. Ik ga spontaan reageren. Want Godelieve en Denise hadden gezegd: ‘wat wij gaan vertellen, dat hoor je dan op het feest wel’. Ik ben ontroerd over wat zij allemaal zich herinneren. Ik kan niks ontkennen en ben heel blijf dat zij zulke goede herinneringen hebben.


De Journalistieke bloemlezing Arena Europa 1963-2013 telt 330 blz. en is gemaakt op basis van fotokopieën. Voor die formule is gekozen om zo dicht mogelijk bij de (vaak spannende, soms intrigerende) sfeer van het werk in Helmond, Eindhoven, Amsterdam, Den Haag, Brussel, Washington en uiteindelijk weer Brussel te blijven. Iedereen die graag een exemplaar van de bundel wil hebben gelieve bij vertrek mij te passeren. Ik zal hem/haar graag een bundel meegeven.

Hartelijke dank lieve gasten verder voor jullie komst. Bijna iedereen komt van ver en verschillenden van héél ver. Stellen wij extra op prijs. Hartelijke dank ook voor alle cadeautjes en presentjes. Stellen wij uiteraard geweldig op prijs.

De journalistiek was altijd mijn leven. Het was destijds best moeilijk om daar binnen te komen, zoals dat vandaag nog moeilijk is. Maar toen ik eenmaal journalist was is het mij zó goed bevallen dat ik als 65 plusser nog even doorga. Journalistiek is mijn vak, maar ook mijn hobby. Je belangrijkste hobby geef je niet op als je 65 wordt !

Hoewel ik in dit grote gezelschap nauwelijks namen kan noemen, zonder anderen tekort te doen, toch enkele uitzonderingen.  Welkom aan onze Nederlandse ambassadeur bij de EU, Pieter de Gooijer. Welkom ook aan professor Bart De Schutter, oud-voorzitter van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), voorzitter van de VRT Omroep en stichter van het Institute for European Studies in Brussel. Bart, jij hebt mij de juiste adviezen gegeven waardoor ik naast mijn werk eerst aan de VUB kon afstuderen en vervolgens ook nog promoveren. Zo doende kreeg ik speciaal diepte-inzicht in de werking van de EU.

Ik wil Carla Joosten bedanken voor het geslaagde profiel van mij in weekblad Elsevier van vorige week.

Vanmorgen vroeg werd hier aangebeld. “Namens de Minister zei de bloemiste”. Minister??? Toen wij het bloemstuk openden bleek het, met begeleidende brief, afkomstig van Minister-President Mark Rutte.

Ten slotte nog één naam. Toen ik in 1963 bij de Helmondse Courant als leerling-journalist begon leerde ik daar een collega kennen die de buitenlandse commentaren al schreef. Dat was Jan Schils, hier aanwezig. Jan, jij bent de enige waarmee ik nu al vijftig jaar met genoegen collegiaal verkeer. Jij hebt er dus al 50+ jaar opzitten, waarvoor hulde.

Sommige mensen vroegen zich af: waar zijn wij nu vandaag terecht gekomen? In welk deel van het mooie België zijn wij toch verzeild? Welnu, dit dorpje Walsbets/Landen, tegenwoordig naast de Franklinstraat in Brussel onze woonplaats, hoort bij het naburige Walshoutem. Het is de meest zuidelijk gelegen plaats in België (zelfs ter wereld) waar het Nederlands de officiële taal is. De boer hierachter, die eerstdaags zijn tarwe komt oogsten, is Franstalig. De hazen, konijnen, fazanten en zelfs soms herten waarop wij hier dagelijks uitkijken, kwebbelen in het Frans.

Journalisten zoeken nieuws. “Was er vandaag nog een nieuwtje bij Jan Werts?” Jazeker. Want in precies dezelfde week waarin ik in 1963 bij de Helmondse Courant als leerling-journalist begon, leerde ik Margriet Berkulin kennen. Margriet was al die tientallen jaren mijn anker. Margriet heeft dit feest ook voor ons georganiseerd. Dan volgt APPLAUS !